Tuintips voor september / oktober

September is vaak een fantastische tuinmaand. De hitte van de zomer is voorbij en de lucht is koeler. Toch kunnen er nog vele nazomerdagen volgen met mooie, zonnige dagen. Deze zonnige dagen worden in deze periode wel meestal gevolgd door koude nachten. ’s Ochtends ligt er dauw op het gazon en soms kan er zelfs al mist optreden. Appels en peren kunnen geoogst worden, Na de rustigere, tragere zomermaanden komt er weer een drukke periode in de tuin aan.

Oktober kan voor prachtige herfstkleuren zorgen door een rijke schakering aan tinten van de herfstbladeren. Door nachtvorst en heldere zonnige dagen zullen de kleuren van de bladeren van bomen en heesters nog intenser zijn. Dit is een heerlijke periode om eens in het bos te gaan wandelen.
Vruchten zoals bessen vormen nu een extra attractie, niet alleen voor ons, maar ook voor de vogels en andere insecten. Heesters met veel bessen zoals cotoneasters of viburnum opulus ‘Compactum’ kunnen het hard te verduren hebben van vogels. Ook bomen zoals lijsterbessen en sierappels zijn dikwijls overladen met vruchten. Niet alleen wij genieten van deze vruchten, ook de vogels doen dit. Ze kunnen een boom binnen afzienbare tijd kaal vreten. Maar dit weegt niet op tegen de voordelen en het plezier men heeft aan vogels. Zij helpen ons door het opeten van plaagdieren en zijn ook boeiend om naar te kijken als ze zich wassen in een waterpartij, of op en af vliegen om een nest te bouwen.
Het kan nu al gaan vriezen, dus moeten alle vorstgevoelige planten, die vorstvrij moeten overwinteren, nu naar binnen gehaald worden.

 

 

lijn

Beplanting

Vaste planten kunnen nu nog worden uitgraven om ze te scheuren. September is een goede maand om vaste planten in de tuin aan te planten. De grond is nu nog voldoende opgewarmd waardoor de wortels er nog goed zullen in verankeren vooraleer de winter zich laat voelen.

Bij vaste planten die mooie zaaddozen vormen, is het de moeite waard om ze niet te snoeien maar in zaad te laten komen. Er zijn veel planten die met vruchten en zaden net zo mooi zijn als met bloemen. Veel mensen ruimen borders al in het najaar op terwijl het veel mooier is dit pas in het voorjaar te doen. Al die uitgebloeide bloemen, zaadschermen en vruchten veranderen in schilderijen bij sneeuwval of door rijp. Bovendien krijgen ook de vogels dan ook de tijd om ervan te genieten. Laat ze dus bij soorten zoals Iris sibirica, Iris foetidissima en Papaver oriëntale staan om van de winter van te genieten.

Net als de andere planten groeit het onkruid nu ook niet meer zo snel, maar in tegenstelling met de zomer hoeft het nu niet meer zo groot te worden om te bloeien en zich uit te zaaien. Probeer daarom ook nu nog zoveel mogelijk onkruid uit de borders te verwijderen.

 

 

lijn

Hagen

In september worden de hagen voor het laatst geknipt en gesnoeid voor de winter. Nu geen hagenmest meer toedienen zodat de plant kan afharden voor de winter.
Zorg ervoor dat de haag iets schuin wordt geknipt waarbij de onderkant iets breder is als de bovenkant. Hierdoor kan het zonlicht beter bij de onderste delen van de haag en blijft deze beter gesloten.

 

 

lijn

Bollen en knollen

Zomerbloeiers zoals de dahlia en de begonia zullen langer doorbloeien als de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd worden.

Het is vanaf nu het moment om voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen, krokussen, ect. aan te planten. Voor de plantdiepte gebruikt men vaak als stelregel 3 maal zo diep als de hoogte van de bol in kwestie oftewel 2 maal de hoogte boven de bol houden. Zorg ervoor dat de bolvoet goed in contact komt met de bodem zodat deze voor de winter nog nieuwe wortels kan vormen. Het meest makkelijke is om die bollen te planten die je in de grond kunt laten zitten en zich daar vermeerderen.
- Voor het verkrijgen van een natuurlijke plantwijze strooi je de bollen over het plantperceel uit met de losse hand en plant ze dan uit daar waar ze neergekomen zijn.
 

 

lijn

Fruit

Bij droog weer kun je appels en peren plukken. Oogst ze voorzichtig zodat ze zich niet kwetsen en langer kunt bewaren. Nat geoogste appels zijn vatbaarder voor rotting.
Verwijder regelmatig het afgevallen fruit zodat het geen ziektes kan overdragen. Overrijpe peren en appels zijn trouwens ook een aantrekkingsbron voor wespen.

Aangezien bij aardbeien de vruchtzetting voor volgend jaar zich in het najaar ontwikkeld is het aangewezen om nog wat compost toe te dienen.

Na de laatste oogst van de frambozen kun je de stengels die vruchten hebben gedragen tot aan de grond afsnijden. Volgend jaar verschijnen de frambozen dan aan de nieuw gevormde grondscheuten.

Om de druiven sneller te laten rijpen en smakelijker te laten worden kunnen de bladeren rond de druiventrossen worden verwijderd. Controleer de trossen regelmatig op zieke bessen zodat deze tijdig verwijderd kunnen worden.

 

 

lijn

Gazon

Mos in het gazon kan verwijderd worden met een verticuteerhark of -machine.
Het gras groeit nog steeds en moet regelmatig worden afgemaaid.
Gras zaaien in september is interessant daar de bodem nog voldoende warm is om op een korte tijd een mooi gazon te doen verschijnen. De graszoden die worden gelegd voor de aanleg van een gazon zullen nu nog snel inwortelen.

Verwijder het afgevallen blad regelmatig van het gazon met een hark of door er met de grasmaaier overheen te rijden en ze via de opvangbak te verzamelen.

Wanneer het kouder gaat worden hoeft het gazon minder vaak maait te worden. Bij de laatste maaibeurt mag je de grasmaaier in een iets hogere maaistand plaatsen (5 a 6 cm maaihoogte), zodat het gras via de bladgroenverrichting nog extra energie kan opdoen voor de winter. Zorg er in elk geval voor dat het gras niet te kort staat om de winter in te gaan. Bij kort gras kunnen mos en onkruid sneller de overhand krijgen op het gazon. Mos blijft immers doorgroeien bij temperaturen tot aan het vriespunt, terwijl de grasgroei onder de +6°C stil komt te liggen.

 

 

lijn

Vijver

Als je in september een vijver aanlegt, dan kan deze goed opstarten zonder dat er zich snel algen zullen vormen. Voor de algengroei zijn de dagen nu te kort en te koud geworden. Voorzie na de aanleg de vijver van voldoende zuurstofplanten.

Het voeren van de vissen mag je stilaan gaan afbouwen. Geef ze niet meer te eten dan ze in vijf minuten kunnen opeten.


Hang tijdig een net boven de vijver om afvallende bladeren te beletten op het wateroppervlak te landen. Zonder net dien je om de paar dagen de drijvende bladeren van het wateroppervlak te scheppen vooraleer ze naar de bodem zakken waar ze verder zouden gaan rotten.

 

 

lijn 02