Tuintips voor januari / februari

Door het koude, gure weer lijkt het vaak alsof we in januari in de tuin niets kunnen doen. Niets is echter minder waar!! Januari is doorgaans de koudste maand van het jaar, maar toch zijn er enkele planten die alle aandacht naar zich toe trekken en ook verdienen. Enkele soorten die het aandurven te bloeien, fraaie silhouetten van heesters en bomen, speciale textuur van de bast van bomen. Ook is een met sneeuw bedekte tuin een streling voor het oog.
Deze laag sneeuw kan erg nuttig zijn voor de tuin, planten worden immers beschermd tegen de ergste vorst, maar kan ook erg schadelijk zijn. Zware sneeuwval kan ernstige schade toebrengen aan voornamelijk coniferen die door de zware last van sneeuw takken kunnen verliezen. Ook is er veelal harde wind in januari. Hierop moet men voorbereid zijn en alle jonge bomen en heesters goed aangebonden hebben. Pas geplante heesters, in het bijzonder wintergroene, moeten ook extra bescherming krijgen tegen de koude wind. Deze wind kan de bladeren immers ernstig beschadigen. Het jonge blad droogt uit door de ijzige wind en hersteld zeer moeizaam.
Als het iets minder koud is, kan men zich opwarmen door borders en de moestuin om te spitten (indien nodig).

De dagen beginnen in februari langer te worden en op sommige zonnige dagen kan het al eens flink beginnen te kriebelen. De planten nemen ook een aanloop naar het nieuwe seizoen en de knoppen verdikken, klaar om uit te breken bij de eerste periode van goed weer. Toch kan het in februari nog flink koud zijn. Desondanks zijn er al enkele bloeiers die de tuin opvrolijken. Bijv. vroegbloeiende heesters zoals Viburnum tinus, Chaenomeles en Daphne. Tegen het einde van de maand kunnen ook al enkele vroegbloeiende bloembollen een explosie van kleur leveren.
Bij periodes van mild weer is er werk genoeg in de tuin. Het plantseizoen voor heesters en bomen met blote wortels loopt nog een tijdje door en men kan volop heesters en bomen snoeien.
Naargelang februari vordert kan men soms al periodes van mild weer hebben. Laat je echter niet misleiden want de winter kan nog altijd terug komen. Je zult merken dat de tijdstippen van zaaien en planten alle jaren sterk kunnen verschillen afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaag jezelf niet op, het seizoen is bijna begonnen.

Dit is een goede periode om eens na te gaan denken over het ontwerp van je tuin. Wanneer de plannen er zijn kan er in het voorjaar meteen begonnen worden met de realisatie ervan. Wanneer je hier hulp bij nodig hebt kun je altijd contact met ons opnemen voor advies of een vrijblijvend gesprek.

 

 

lijn

Beplanting

Laat de sneeuw gerust liggen. Dit is een goede isolatie voor de planten.

Plant ook eens enkele wintergroene struiken, coniferen of bladhoudende bomen in de tuin. Zo zal de tuin het hele jaar door mooi zijn. Liguster, Taxus, Buxus en Lonicerahaagjes zorgen het hele jaar door voor een groene structuur. Taxusbogen, buxusvormen, ect. komen tijdens de kale wintermaanden extra tot hun recht. Gele coniferen zoals de Thuja occidentalis ‘Sunkist’ zorgen voor kleur tijdens de donkere wintermaanden.

 

 

lijn

Snoeien

In februari mogen de winterbloeiende struikheide (Erica's) na de bloei worden bijgeknipt. Snoei de uitgebloeide stelen tot aan de onderkant af. Dit zorgt ervoor dat ze de lange takken niet kunnen open vallen en het bevordert een goede vertakking bij de stengelbasis waardoor je het komende groeiseizoen van stevige planten kan genieten.

Net zoals bij Erica of dopheide mag ook de winterbloeiende Jasminum nudiflorum of de winterjasmijn vrij diep worden ingekort. Doet men dit niet dan groeit de struik uit tot een plant met warrige takken waardoor de plant er vrij wild en slordig uitziet. Na het snoeien kunnen deze planten een lichte bemesting goed gebruiken.

 

 

lijn

Gazon

Als er sneeuw op het gazon ligt of als het vriest, kun je er beter niet over heen lopen. Het gras kan dan erg beschadigen.

 

 

lijn

Vijver

Bij strenge vorst kan de vijver nog wel eens dichtvriezen. Controleer daarom regelmatig of nog een open wak ligt. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.

Reigers zijn vissers bij uitstek. In deze maanden kunnen ze je tuinvijver meer bezoeken dan je lief is. Controleer of de afweermiddelen rond de vijver nog goed werken.

 

 

lijn

Dieren

Het is tijd om de oude nestkastjes schoon te maken. Hang nu ook al de nieuwe nestbakjes op, zodat de vogels voldoende tijd hebben om ze te verkennen en er zodoende tijdig aan te wennen.

Voeder de tuinvogels bij in deze koude maanden!

 

 

lijn 02