Tuintips voor maart / april

Een bijzonder gevoel in je maag… de zon schijnt, de bloemen bloeien en de zin om de tuin in te gaan neemt toe! Dat betekent maar één ding: de lente komt eraan! In maart wordt het warmer en komt de tuin na een donkere winter weer helemaal tot leven. Er zijn al verschillende soorten bloemen die zich in allerlei kleuren en vormen laten zien. Je kunt weer beginnen met snoeien en het gazon kan worden gemaaid. Kortom de tuin kan weer helemaal gereed worden gemaakt voor nieuwe bloei. Let wel op het gezegde: “maart roert zijn staart”. Een week met veel zon en hoge temperaturen kan uitlopen in een weekend met kans op nachtvorst.

Haal de voorjaar alvast in huis. Knip een aantal takken van een prunus of ander vroeg ontluikend bloesem en zet ze binnen in een vaas. Zo heb je al vroeg de voorjaarskleuren en -geuren in huis.

Pas op voor het onkruid. Veel zaadjes hebben gewacht met opnieuw actief worden op de eerste zonnestralen en ze hebben geen warm weer nodig om hard te groeien. Wees er snel bij, dan wordt onkruid nooit een probleem en heb je er later weinig last van.

Gedroogde koemest is een goed alternatief voor stalmest. Deze gedroogde mest bevat minder stikstof. Gebruik bij voorkeur de korrelvorm, koemest in poedervorm kan gemakkelijk wegwaaien.

De tuinmeubels kunnen schoongemaakt en buitengezet worden. Deze periode is heel geschik om aan het onderhoud van de tuinmeubels te beginnen.
 

 

lijn

Beplanting

Dit is meest geschikte tijd om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.

Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen.
 

 

lijn

Snoeien

Maart / april is doorgaans een onrustige tijd voor de tuinier. Het kriebelt al weer flink, want als het niet vriest kan er al het nodige gedaan worden in de tuin. Je kunt het beste uiterlijk begin april alle planten die verplaatst moeten worden op hun nieuwe plek hebben staan.

Na half maart kunnen de rozen weer gesnoeid worden. Snoei tot op drie (tot vier) ogen terug en zorg dat het bovenste oog naar buiten gericht is. Ook kunnen nu, als de ergste vorstperiode voorbij is, kunnen zomerbloeiende heesters zoals vlinderstruik flink teruggesnoeid worden. Zorg altijd dat er nog voldoende gezonde ogen overblijven.
 

 

lijn

Gazon

Haal met een hark de viltlaag, die zich afgelopen winter heeft gevormd, van je gazon af. Zo krijgt het gras weer ruimte om verder te groeien. Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon. Het gras begint alweer te groeien, en wordt er weer gestart met maaien. Zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.
 

 

lijn

Vijver

Als er nog netten over de vijver hangen voor de afvallende bladeren dan mogen die stilaan worden verwijderd.
Vijverpompen kunnen terug voor stromend water zorgen zodat het water terug van zuurstof wordt voorzien voor het vele vijverleven.
Als het water een temperatuur van 10 °C heeft bereikt dan mag men de vissen al een weinig voedsel geven. Geef nog niet te veel want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen. Vissen houden in de winter een winterslaap en eten dan vrijwel niet dus blijven de voedselresten achter in de vijver.

Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.
 

 

lijn 02