Tuintips voor november / december

Zelfs in de maand november is er nog wat kleur in de tuin, vooral van herfstasters, als het weer tenminste niet te slecht is. Ook kunnen er nog wat late herfstkleuren zijn. Normaal is de herfst op zijn hoogtepunt in de maand oktober, maar dit kan van jaar tot jaar verschillen.

Ruim gevallen bladeren op. Een deken van bladeren doet het gazon geen goed en natte bladeren in het hartje van vaste planten is ook verre van ideaal. Bovendien zijn gevallen bladeren die nat zijn en beginnen rotten zeer glibberig. Het is dus niet ondenkbaar dat valpartijen het gevolg zijn.
Het gevallen blad is ideaal om te gebruiken op de composthoop. Men kan bij het opstellen van de composthoop best de bladeren er in lagen in verwerken om een goede kwaliteit van compost te verkrijgen.

Er is grote kans op nachtvorst. Na een nachtvorst kan de tuin er prachtig uitzien, helemaal bedekt met rijp.

 

 

lijn

Beplanting

In deze tijd van het jaar zullen de meeste bladverliezende heesters en bomen met blote wortels te koop zijn. Zij kunnen de hele rustperiode, van nu tot eind maart, geplant en verplant worden. Ze zijn goedkoper dan een in pot gekweekt exemplaar.
Het is verstandig om pas geplante bomen (en soms heesters) van een boompaal te voorzien totdat ze goed zijn aangeslagen.
Geef tijdens en na het planten altijd voldoende water en blijf goed water geven.

Vanaf nu tot maart zijn ook rozen te verkrijgen met blote wortel. Vooral bij de roos is een goede voorbereiding van de grond belangrijk. Maak een zo groot mogelijk plantgat en meng er veel organische materiaal doorheen. Vooral bij rozen is het van belang dat de wortels nooit uitdrogen. Plant de rozen zo diep dat de oculatieplaats enkele centimeters onder de grond zit. Werk de grond goed tussen de wortels en trap hierna licht aan.

Bind lange takken van klimplanten en muurheesters aan, om te verkomen dat ze verwaaien en door het slechte weer zullen beschadigen. Als het latwerk niet hoog genoeg is om ze vast te maken, snoei dan sterk terug.

Bescherm in december vorstgevoelige planten indien je dit nog niet hebt gedaan, want nu komt de koudste periode eraan. Vorstgevoelige planten die in de tuin blijven, kun je het beste beschermen met een laag droog blad, dennentakken of stro. Vaste planten kunnen gemakkelijk beschermd worden wanneer ze hun blad verloren hebben. Breng er een laag stro op aan en dek dit af met wat jute. Ook grotere heesters kunnen ingepakt worden met jute.
Gebruik echter nooit plastic, want dit zorgt voor een serre-effect bij zonnig weer, kan aan de planten vastvriezen en bevordert schimmels en rotten door de vochtige omstandigheden.

 

 

lijn

Snoeien

Begin met de wintersnoei van bladverliezende bomen en heesters. Snoei echter niet als het niet nodig is. Onnodige snoei verzwakt de plant en geeft veel overbodige wonden. Via deze snoeiwonden kunnen ongewenste ziekten de plant gemakkelijker binnendringen.

Sierkersen, pruimen en kersen mag men in de winter niet snoeien omdat deze soorten gevoelig zijn voor een schimmel genaamd loodglans. Deze soorten kan men het beste snoeien in de zomer.

Sommige bomen, zoals een berk of notenboom, zullen hevig gaan bloeden als de sapstroom al op gang is en kunnen best in de herfst gesnoeid worden.

Van de meeste bladverliezende bomen kunnen nu dode, zieke en beschadigde takken worden verwijderd. Hoewel deze snoei ook wonden veroorzaakt, zal dit minder kwaad doen als zieke takken aan de boom te laten.

 

 

lijn

Vijver

Knip planten rond de vijver terug. Afgestorven stengels en bladeren die in het water terecht komen, zullen gaan rotten en gassen afgeven die giftig zijn voor vissen. Verwijder deze dus zo spoedig mogelijk

 

 

lijn

Dieren

Maak nestkastjes schoon omdat in oud nestmateriaal wel eens parasieten kunnen zitten. Door ze nu schoon te maken, zullen vogels in het voorjaar eerder nestelen. Doe dit werkje zo snel mogelijk, want in de winter hebben de vogels ook nog eens behoefte aan een warme schuilplaats. De kans is dan groot dat deze schuilplaats hun nestplaats wordt.

Als je een stapel takken wilt opruimen, kijk dan eerst of er geen egels of padden hun winterslaap onder houden. Zulke takken stapels kunt je het beste laten liggen en pas verwijderen in het voorjaar. Wees zuinig op egels en padden want zij zijn natuurlijke vijanden van veel schadelijke insecten.

 

 

lijn 02