Tuintips voor mei / juni

De heerlijke en vaak zonnige meimaand is aangebroken. Vanaf mei is het overal in de natuur te merken dat de zomer in aantocht is. De vogels zijn druk in de weer: ze maken nestjes en leggen eitjes. Kleurige borders en voorjaarsbollen maken de tuin tot een fleurig geheel.

Wordt het warm in juni, dan maken veel planten een groeispurt door. Het is dan ook van belang dat deze zijn voorzien van voldoende voedingstoffen en water. Ook in de vijver is er volop leven. Houd de algengroei onder controle en het waterniveau op pijl. Zo kunt je van al het moois genieten dat de waterpartij te bieden heeft.

 

 

lijn

Beplanting

Alle zaden van eenjarigen en tweejarigen of vaste planten kunnen nu gelijk in de volle grond geplant worden. Denk aan soorten zoals papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven.

De ijsheiligen zijn voorbij, dus vanaf nu kunnen de voorgezaaide eenjarigen in de grond worden geplant. Denk bijvoorbeeld aan de tabaksplant, middaggoud, salvia en het leeuwenbekje.

Schrijf de naam van de plant op een houten wasknijper en zet deze op de rand van de pot. Dit geeft een decoratief effect en op deze manier weet je altijd welke plant in de pot staat.

 

 

lijn

Rozen

Perkrozen en rozen op stam kunnen in mei tot op 3 tot 5 ogen teruggesnoeid worden. Bij de klimrozen kunnen de zijtakjes op de gesteltakken kortgeknipt worden.

Geef rozen in de tuin weer een bemesting zodra de eerste bloemen bloeien, dat zorgt ervoor dat de groei op peil blijft en je een goede doorbloei krijgt.

Rozen staan in juni volop in bloei. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van de rozen zodat ze geen energie steken in het vormen van de bottels, maar in het aanmaken van nieuwe bloemen.

 

 

lijn

Fruit

Zorg goed voor je fruit. Geef aardbeien voldoende meststof en haal het onkruid er regelmatig tussen uit. Controleer de appelboom regelmatig op meeldauw. Verwijder de nabloei bij perenbomen om een infectie van perenvuur te voorkomen.

Breng bescherming rondom het kleinfruit aan om vogelvraat tegen te gaan. Dit kun je doen door middel van een net.

 

 

lijn

Snoeien

Kijk voordat je gaat snoeien de struiken even na. Er kunnen vogelnesten in zitten.

Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen, kunnen in de meimaand prima gesnoeid worden. Het snoeien van deze hagen kan nog tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zich beter ontwikkelen.

Snoei uitgebloeide geraniums in juni terug. Grote kans dat ze later in de zomer nog eens gaan bloeien.

Haal alle peulen weg die worden gevormd na de bloei van de Blauwe Regen. Indien je ze verwijderd krijg je volgend jaar een rijkere bloei. Je kunt ze ook laten hangen als decoratief element, maar weet dat de peulen zeer giftig zijn.

 

 

lijn

Vijver

In de vijver zet de groei van de beplanting door, en is er volop leven. Let op of het filter nog voldoende water geeft en spoel eventueel de filtermaterialen om.

Houd de algengroei onder controle en het waterniveau op pijl.

Het is een goed tijdstip om nieuwe vissen in de vijver uit te zetten. Het water is nu al een stuk opgewarmd en de vissen zullen zich snel aanpassen aan de watertemperatuur. Als je vissen koopt in een plastic zak, breng deze dan zo snel mogelijk naar huis want de zak bevat slechts een beperkte hoeveelheid zuurstof.

 

 

lijn 02