Tuintips voor juli / augustus

De tuin is nu op zijn mooist. Het is midden zomer, de borders staan barstensvol kleuren en de geuren van bijvoorbeeld rozen en lavendel vervullen de lucht. Neem deze maand tijd om van de tuin te genieten, ga zoveel mogelijk buiten eten en bewonder het uitbundige planten- en dierenleven in de tuin.

Velen van ons gaan in deze periode met vakantie. Maar voor die tijd moeten we zorgen dat onze tuin verzorgd achterblijft om te voorkomen dat we een puinhoop aantreffen als we terug komen. Ook in deze tijd van rust en vakantie gaat de tuin zijn gang raakt hij gemakkelijk overgroeit. Ook het onkruid gaat niet op vakantie.
Probeer alle routineklussen tijdig te doen, zoals het verwijderen van uitgebloeide bloemen, wieden en water geven. Maai het gazon net voor je vertrekt, maar niet korter als anders want hoe korter je het maait, hoe harder het groeit.

Als je niet op vakantie gaat, maar gewoon gezellig thuis blijft, geniet dan nu van het resultaat van hard werken in de voorbije periode. Maak wat tijd vrij voor een beetje onderhoudswerk zodat de tuin er prettig uit blijft zien. In deze warme maand zijn de koele ochtenden de aangenaamste periodes om werkzaamheden in de tuin te verrichten.

Het weer is vaak erg warm en broeierig, probeer zuinig te zijn met water en geef enkel de planten die het echt nodig hebben. Vooral nieuw aangeplante heesters en bomen, maar ook bloembakken en hanging baskets vereisen veel en regelmatig water.

 

 

lijn

Beplanting

De hoog groeiende vaste planten kunnen plantensteunen gebruiken.

Enkele vaste planten kunnen na de bloei worden terug geknipt en/of de bloemen worden verwijderd om een 2e bloei te krijgen. Vasteplanten die hier voor in aanmerking komen zijn o.a. Riddersporen,  Geranium,  Kattenkruid,  Vrouwenmantel,  Schildzaad,  Erigeron,  Geum, Trollius en Lupines.

Bijmesten in deze maand kan geen kwaad bij vaste planten borders.

 

 

lijn

Fruit

Verwijder van de fruitbomen de vruchten die achterblijven in groei.
Zorg ervoor dat het zonlicht de appels en peren kan bereiken door takken te snoeien.
Fruitbomen met klein fruit worden na de oogst gesnoeid. Vergeet ook de druivenstruik niet te snoeien, te krenten en te controleren op ziekten.
Bladeren die voor een druiventros hangen, kunnen worden weggeknipt. Zo kan het zonlicht optimaal de druiven bereiken.
Verwijder de uitlopers van de aardbeienplanten, om volle vruchten te behouden. De stekjes kunnen eventueel opnieuw worden  geplant voor vermeerdering.
Span netten over al het fruit tegen vogels.

 

 

lijn

Gazon

Maai het gazon bij droogte niet te kort, niet te vaak en bij voorkeur eind van de dag of ‘s avonds.
Steek het onkruid uit het gazon (uiteraard zijn er ook onkruid-bestrijdings-middelen verkrijgbaar).
Ook kunnen deze maand de graskanten worden gestoken.
Bij donker weer en regen kan er gazonmest worden opgebracht.

 

 

lijn

Vijver

Houdt tijdens langdurige periodes van droogte het niveau van het water in de vijver in de gaten. Het kan verrassend snel verdampen. Bovendien zal het zuurstofgehalte in warm, stilstaand water snel afnemen. Zorg ervoor dat de vijver regelmatig wordt bijgevuld, liefst door water op het oppervlak te spuiten, hierdoor wordt er meer zuurstof in het water opgenomen. Vooral als er vissen in de vijver zitten is dit belangrijk, maar ook het plantenleven heeft hier voordelen bij.

Zuurstofplanten helpen bij het schoonhouden en beluchten van de vijver, maar in deze periode willen ze wel eens te onstuimig groeien waardoor je ze best kunt dunnen.

Om ervoor te zorgen dat het water in de vijver goed voorzien blijft van zuurstof, kan een fonteintje worden aangelegd. Het water blijft daardoor in beweging.

 

 

lijn 02